ADHD-utredning i Jönköping - Privat

Vi är en onlinemottagning som är specialiserade på ADHD. Genomför en privat ADHD-utredning i Jönköping, där alla besök oftast är online. Ingen väntetid. Boka en första bedömning idag!

ADHD-utredning i Jönköping - Privat

Kostnadsfri första bedömning

Den första online-bedömningen är kostnadsfri. Välkommen att boka!

Författare

Jonas Evander

Jonas Evander

Jonas Evander är leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Han började arbeta med ADHD-utredning för vuxna 2013. Han har även stor erfarenhet av psykologisk behandling vid ADHD.

Bild på Jönköping från luften en stad där vi erbjuder ADHD-utredning.

Symtom vid ADHD

Symtomen vid ADHD kan variera avsevärt mellan individer. Det är viktigt att komma ihåg att ADHD endast utgör en av många aspekter hos en person. Det som gör dig unik är kombinationen av biologi och inlärningshistoria.

Vanliga symtom på ouppmärksamhet

 • Att göra slarviga misstag i arbete, studier eller vardagssituationer
 • Svårigheter med fokusering
 • Utmaningar att upprätthålla koncentration under samtal Svårigheter med att hantera uppgifter som kräver flera steg
 • Tendens att skjuta upp vissa arbetsuppgifter Utmaningar med att organisera det dagliga livet Tendens att vara försenad
 • Undvikande av mentalt krävande aktiviteter som läsning
 • Benägenhet att förlägga saker
 • Lätt distraktion av yttre händelser eller ljud Glömskhet i vardagliga situationer

Vanliga symtom på hyperaktivitet och impulsivitet

 • Uppleva utmaningar med att sitta stilla under längre perioder
 • Ha en hög grad av verbal aktivitet
 • Svårt att finna avkoppling och varva ned
 • Ständigt vara i rörelse och aktiv
 • Känna otålighet i många situationer
 • Avsluta andras meningar
 • Bryta in och avbryta andra under samtal

Symtom hos män och kvinnor

ADHD kan visa sig på olika sätt hos både män och kvinnor. Många kvinnor, men inte alla, kan ha tydligare symtom av ouppmärksamhet. Å andra sidan är hyperaktivitet och impulsivitet inte alltid lika framträdande som hos män. Symtomen kan också påverkas av menstruationscykeln, och många kvinnor upplever starkare symtom under PMS. Sociala förväntningar kan leda till att kvinnor reglerar sitt beteende, vilket gör hyperaktiviteten mindre uppenbar jämfört med män. Det kan dock vara utmanande och kräva mycket energi, vilket kan påverka möjligheten att utföra andra aktiviteter.

Ett vanlig missförstånd

Många tror felaktigt att personer med ADHD inte kan fokusera överhuvudtaget. Men faktum är att deras uppmärksamhet ofta styrs av vad de tycker är intressant. Om något fångar deras intresse kan de bli helt inne i det i timmar, och då glömmer de bort allt annat. Det kallas hyperfokus. Å andra sidan kan det vara riktigt svårt för dem att koncentrera sig om något känns tråkigt. Därför är det viktigt att tänka på hur just du fungerar när man gör en utredning.

Ta vårt online-test för ADHD-symtom

Har du tankar kring ADHD och dess påverkan på dig? Vårt online-test ger en inledande bedömning av potentiella symtom. Används inom den svenska sjukvården för att upptäcka tecken på ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet. Tänk på att detta test bara ger en första fingervisning, och för en formell diagnos krävs en mer utförlig ADHD-utredning i Gävle.

Ingen väntetid

Att inleda en utredning kan vara det första steget mot en givande vårdupplevelse. En effektiv behandling kan utgöra skillnaden mellan ett liv som känns övermäktigt och ett liv där du känner dig tillfreds. Många av de personer vi stöttar känner att de inte kan vänta på att påbörja en utredning. Hos oss finns möjligheten att genomgå en utredning med kort eller ingen väntetid. Du har vanligtvis möjlighet att boka ett första bedömningssamtal inom en vecka direkt via vår hemsida. Om ingen passande tid finns tillgänglig, är du välkommen att kontakta oss för att hitta en bättre anpassad tidpunkt. Efter bedömningssamtalet och vid misstanke om ADHD erbjuds du möjligheten att påbörja en utredning. När du har accepterat erbjudandet och betalat för utredningen kan vi oftast påbörja den direkt.

Är du nyfiken på att vad en neuropsykiatrisk utredning för vuxna innebär? Då hittar du en mer detaljerad beskrivning via länken.

Behandling efter ADHD-utredning i Jönköping

Efter att ha fått resultatet från din utredning, som dokumenteras i ett skriftligt utlåtande, har du möjlighet att söka offentlig eller privat vård. Om du väljer att gå den privata vägen kan du via oss få tillgång till både psykologisk behandling och läkemedelsbehandling

Jönköping från vattnet där du kan få en ADHD-utredning.

Läkemedelsbehandling

Vetenskapliga studier visar att läkemedelsbehandling effektivt lindrar symtom på ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet vid ADHD. Om din utredning resulterar i en ADHD-diagnos, kommer du att ha möjlighet att träffa en läkare för att bedöma om läkemedelsbehandling är säker för dig. Om det är genomförbart, kommer ni tillsammans att påbörja en period för att hitta rätt läkemedel och dosering för att optimera ditt välmående.

Psykologisk behandling

KBT är en rekommenderad psykologisk behandling vid ADHD, baserat på forskning som visar dess förmåga att lindra symtom relaterade till ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet. I en KBT-behandling för ADHD arbetar vi ofta med att identifiera områden där förändring kan göra en betydande positiv skillnad i ditt liv. Du kommer att lära dig konkreta strategier och verktyg för att navigera genom din vardag.

ADHD-utredning i Jönköping - Privat

Kostnadsfri första bedömning

Den första online-bedömningen är kostnadsfri. Välkommen att boka!