ADHD-utredning vuxen i Stockholm - Privat

Genomför en privat ADHD-utredning i Stockholm för vuxna på vår digitala mottagning. Besöken är oftast enbart online. Det första bedömningssamtalet är kostnadsfritt. Boka en första bedömningen idag!

ADHD-utredning vuxen i Stockholm - Privat​

Kostnadsfri första bedömning

Den första online-bedömningen är kostnadsfri. Välkommen att boka!

Författare

Jonas Evander

Jonas Evander

Jonas Evander är leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Han började arbeta med ADHD-utredning för vuxna 2013. Han har även stor erfarenhet av psykologisk behandling vid ADHD.

Bild på Stockholm från luften. Här kan du som vuxen få en Privat ADHD-utredning.

Symtom vid ADHD

Symtomen vid ADHD kan skilja sig mycket från person till person. Det är viktigt att komma ihåg att ADHD endast är en av många delar hos en person. Vad som gör just dig unik är en kombination och biologi och inlärningshistoria.

Vanliga symtom vid ADHD

Det är vanliga symtom kopplade till ouppmärksamhet:

 • Göra slarvfel vid arbete, studier eller i vardagen
 • Ha koncentrationssvårigheter
 • Ha svårt att fokusera på samtal
 • Ha svårt att göra uppgifter med flera steg
 • Ha en tendens att skjuta på vissa uppgifter
 • Ha svårigheter att organisera vardagen
 • Ha en tendens att komma försent Att undvika mentalt ansträngande aktiviteter som läsning
 • Ha en tendens att tappa bort saker
 • Att lätt bli distraherad av yttre händelser eller ljud
 • Vara glömsk i vardagen Motorisk hyperaktivitet 
 • Vara i rörelse ständigt och pilla med saker
 • Ha svårt sitta stilla under längre tid eller uppleva det som utmanande
 • Prata mycket Att ha svårt att koppla av och varva ned
 • Vara på språng hela tiden
 • Vara otålig många situationer Att avsluta andras meningar
 • Avbryta andra när de pratar

Vanligt med intressestyrd uppmärksamhet

Du kan uppleva att det kan vara en utmaning att organisera på ett tillräckligt bra sätt. Det kan vara så att uppgifter inte kommer in i tid. I vissa fall kan du göra dem i sista minuten. Att lyssna uppmärksamt under lektioner och föreläsningar kan vara utmanande. Vilket kan göra att du behöver igen vid ett senare tillfälle. Slarvfel på grund av att du inte läst uppgifter ( t ex på prov) är även vanliga. Överlag kan många uppleva det som svårt att klara av gymnasieutbildning eller utbildning på högskola.

Om du är kvinna eller man kan påverka

ADHD hos män och kvinnor har många likheter men även skillnader. Många men inte alla kvinnor kan ha mer markerade symtom på ouppmärksamhet medan att hyperaktiviteten och impulsiviteten inte alltid är lika tydlig. Symtomen kan även påverkas av menstruationscykeln där många kan uppleva starkare symtom vid PMS. Sociala förväntningar som många kvinnor upplever kan även göra att de lägger band på sig själva vilket gör att hyperaktiviteten kan bli mindre uppenbar än hos män. Det kan dock ta mycket energi och göra att det är mindre ork till annat.

Ta vårt online-test för ADHD-symtom

Undrar du om ADHD kan vara ett problem hos dig? Vårt online-test ger en inledande indikation av eventuella ADHD-symtom. Det används inom svensk sjukvård för att identifiera tecken på ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet. Observera att detta test endast ger en första fingervisning, och en diagnos kräver en detaljerad utredning.

Vem gör din utredning?

Din utredning utförs av en legitimerad läkare och en legitimerad psykolog. Läkaren är specialist i psykiatri (psykiater). Det innebär att det är en läkare som är specialiserad på psykisk hälsa. Psykologen och läkaren arbetar i ett team för att förstå just dina svårigheter så bra som möjligt.

De som genomför din utredning har mångårig erfarenhet av både att arbeta utredning och behandling av ADHD. Vi tycker att det är viktigt att vår personal både har erfarenhet av behandling då vi ser utredningen som är förberedelse för att du ska få vård som verkligen är hjälpsam.

En utredning som utgår från nationella riktlinjer

Socialstyrelsen är en myndighet som utifrån aktuell forskning tar fram riktlinjer för sjukvård i Sverige. Socialstyrelsen har tagit fram riktlinjer för vård vid ADHD och vid Autism. En del av dessa riktlinjer innefattar vad en ADHD-utredning ska innehålla. Våra ADHD-utredningar för vuxna i Stockholm har dessa riktlinjer som utgångspunkt.

Bild från centrala Stockholm. Här kan du som vuxen göra en privat ADHD-utredning.

Är du nyfiken på att vad en neuropsykiatrisk utredning för vuxna innebär? Då hittar du en mer detaljerad beskrivning via länken.

ADHD-utredning vuxen i Stockholm - Privat​

Kostnadsfri första bedömning

Den första online-bedömningen är kostnadsfri. Välkommen att boka!